Glidmedel är enkelt förklarat en substans som används för att minska friktion. Detta medel används för att underlätta eller förstärka känslan vid sexuella aktiviteter. Ibland behöver glidmedel användas av medicinska eller fysiska skäl och ibland kan det också vara något som tillför en extra krydda i samlivet.

De tre olika typerna av glidmedel

Glidmedel kan tillverkas på lite olika sätt och det finns i grund och botten tre olika typer av denna substans- vattenbaserade, oljebaserade och silikonbaserade glidmedel. Dessa tre fungerar ungefär på samma sätt men har olika egenskaper och bör därför användas med tillförsikt, på rätt sätt och vid rätt tillfällen.

De vattenbaserade glidmedlen är de vanligast förekommande. Dessa är neutrala, hudvänliga och billiga. De har också den fördelen att de utan problem går att använda i kombination med kondomer och sexleksaker. Oljebaserade glidmedel är till skillnad från de vattenbaserade till största delen bestående av någon form av olja. De fungerar på samma sätt men de oljebaserade glidmedlen kan inte användas med kondomer då de försämrar kondomens hållbarhet och styrka. Silikonbaserade glidmedel är den tredje typen, dessa glidmedel är mycket effektiva men också dyrare än de två som nämnts ovan. Silikonbaserat glidmedel kan användas tillsammans med kondomer men kan däremot orsaka skador på sexleksaker som också är gjorda i silikon.

Glidmedel med olika effekter

Idag finns det massor av olika glidmedel på marknaden som inte enbart bidrar till att minska friktion men som också har en massa andra funktioner. Dessa kan på massor av olika sätt förbättra ens sexuella upplevelser och bidra till ökad njutning för alla inblandade.

Man kan till exempel testa någon av de glidmedel som är tillsatta med både smak eller doft. Dessa finns i alla möjliga smaker och dofter så det är bara att välja sin egen eller sin partners favorit. Utöver detta finns det glidmedel som stimulerar på massor av andra sätt. Vissa av dem har till exempel en värmande effekt som ger en hettande känsla vid beröring. På samma sätt kan andra glidmedel ha en nedkylande verkan.


Det finns också glidmedel som innehåller ingredienser så som till exempel ornitin, ginseng eller L- arginin. Alla dessa ingredienser är stimulerande och vid applikation bidrar de till ökad känslighet hos kvinnan vilket kan ge en mer intensiv sexuell upplevelse. Eller varför inte investera i ett glidmedel som är ett glidmedel i kombination med massagegel. En massage kan vara det perfekta sättet att slappna av tillsammans och komma i stämning.